Slané tyčky k oslavám

2. prosince 2015 v 20:58 | Sylva |  Gastronomie
Děvčata, posílám slané tyčinky,které se u nás v rodině dělají od mých mladých let,začala jsem jim říkat tyčky zákeřnice,protože pokud si vezmete,tak se cpete,dokud to jde,nebo Vám je někdo nesebere:-) V dóze jsou tyčky ze 2 dávek /1kg mouky/

Potřebujete: 1/2 kg hladné mouky
200 g 100% tuku /omega/ + 50 g sádla
150 g eidamu
8 lžic mléka + 6 dg kvasnic

Uděláte kvásek-mléko s kvasnicemi,mezitím na vál nasypete mouku, nastrouháte nahrubo tuk,najemno sýr a přidáte vzešlý kvásek a uděláte tužší těsto.Pokud není čas,může se válet,ale je lepší těsto nechat 1-2 hodiny v lednici. Těsto rozdělíme na 2-3 díly, vyválíme plát na sílu nože. Vezmeme rádýlko, narádlujeme tyčky, potřeme vajíčkem, osolíme a okmínujeme, potom předáme postupně na plechy. A pečeme na asi 190°C. Jak tyčky začínají nepatrně růžovět, tak se musí hlídat, potom stačí málo
a tyčky jsou tmavé a hořké, mají být "růžové.
Věřím, že kdo si dá tu práci a pustí se do tyček, tak se stanou součástí každých Vánoc, nebo oslav, jak je to u nás. A vydrží dost dlouho pokud se nesní:-) i 2 - 2,5 měsíce v dóze, mám to vyzkoušené, to jsem krabičku "zašila" a zapomněla na ně, ale byly dobré.

Tak dobrou chuť. Zdraví Sylva










Autorka: kaktusarka1@seznam.cz
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jitka Jitka | E-mail | Web | 2. prosince 2015 v 21:00 | Reagovat

V pátek čekám návštěvu, tyčky se budou hodit. Mám podobný recept bez kvasnic, ale ty tvoje mně na srazu chutnaly.Zítra je upeču. :-)

2 de-vi de-vi | Web | 2. prosince 2015 v 21:10 | Reagovat

tyhle znám a musím uznat, že jsou na párty nebo i na pohodový večer NEJLEPŠÍÍÍÍ :) kam se na ně hrabou chipsky :)

3 Sylva Sylva | 2. prosince 2015 v 22:02 | Reagovat

[1]:Jitko,jsem zvědavá,jestli se do tyček pustíš,víš,že jsou opravdu dobré :-D

4 Sylva Sylva | 2. prosince 2015 v 22:03 | Reagovat

[2]:Máš pravdu,chipsy se mohou jít zahrabat :-P

5 Marta Marta | E-mail | 3. prosince 2015 v 12:54 | Reagovat

Taky je dělám a jsou bezkonkurenční, jak se sáhne po jedné nelze přestat :-D  :-P

6 Sylva Sylva | 3. prosince 2015 v 13:33 | Reagovat

[5]:Proto jsem si je přejmenovala na "zákeřnice",svého času jsem dělala ze 4 dávek a musela schovávat,jinak by do vánoc nevydržely. :-D  :-P

7 Jitka Jitka | Web | 3. prosince 2015 v 13:52 | Reagovat

[3]: To víš, že pustím, posypu je hrubou solí a sezamem. :-)

8 Jitka Jitka | Web | 3. prosince 2015 v 13:52 | Reagovat

[7]: Ještě dnes budou na blogu, ale asi až večer.

9 Lenka Lenka | E-mail | 3. prosince 2015 v 16:17 | Reagovat

Jestli jsou tak dobré,jak vypadají,tak je to za jedna.Pro mě bohužel nula.Na cukrovku možná,pár kousků,na alergii na lepek-bohužel.Pochutnejte si ostatní,kdo můžete. :-)  :-)  :-(

10 Milada Milada | E-mail | 3. prosince 2015 v 16:53 | Reagovat

Z podobného těsta jsem dělala "preclíky". Byly to vlastně kroužky namočené ve vajíčku, posypané mákem se solí.Několik let to bylo vždycky tak kolem šesti stovek. :-) Teď dělám pár tyčinek z listového těsta. :-)

11 Sylva Sylva | 3. prosince 2015 v 17:47 | Reagovat

[9]:To víš,že jsou dobré,jak vypadají,děvčata na srazu pár ochutnaly,dcera je vzala. tak Ti budeme dělat jen chutě :-P

12 Hanka Hanka | 3. prosince 2015 v 18:39 | Reagovat

Vzhledově vypadají podobně, jako tyčinky z listového těsta, které peču na Silvestra. Koupené kvalitní listové těsto a je to rychlejší. [:tired:]  :D

13 ruzena ruzena | E-mail | Web | 3. prosince 2015 v 19:37 | Reagovat

Ahoj Sylvo, tak tyhle tyčky určitě udělám :-) Podobný recept mě dala vloni kamarádka a taky říkala že jsou "trvanlivé" ale nestihla jsem ještě upéct. A zkusím i preclíky jak píše Milada :-)

14 Sylva Sylva | 3. prosince 2015 v 19:41 | Reagovat

[12]:Ty tyčky z listového těsta jsou sice rychlejší,ale s těmito se nedají srovnat :-D  :-P

15 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 3. prosince 2015 v 19:52 | Reagovat

Vypadají výborně a jistě jsou i velmi jedlé. ;-)  :-D

16 Sylva Sylva | 3. prosince 2015 v 21:04 | Reagovat

[15]:Jak jsem psala,děvčata tyčky na srazu ochutnala a ještě jsou doufám tady :D  :-P

17 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 3. prosince 2015 v 21:19 | Reagovat

[16]: Tak jsem to, Sylvo, nemyslela. Nechtěla jsem napsat přímo žravé, že se od nich nedá odtrhnout. :D

18 Sylva Sylva | 3. prosince 2015 v 21:25 | Reagovat

[17]:To jsi mohla klidně napsat,je to pravda,podívej se na komentář Marty a De-ví,nejsem sama,která si to myslí :D

19 Jitka Jitka | Web | 3. prosince 2015 v 22:14 | Reagovat

[3]: Mám hotovo a dokonce i na blogu.Já mám recept podobný bez kvasnic.
Jen 25 dkg tvrdého sýra, 52 dkg hladké mouky,25 dkg másla. :-) Jsou taky moc dobré, ale z listového těsta je to rychlovka bez hňácání. :-)  ;-)

20 Hanka Hanka | 3. prosince 2015 v 23:29 | Reagovat

[14]:Je to možné, určitě tyhle jsou výborné, ale ty listové přece nejsou špatné. Tyhle listové dělám, i když už nepeču jinak a je to rychlé a o to jde. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama