Nrozeninový dort

3. února 2009 v 10:10 | Iva |  Moučníky
Iva pekla dort a protože to vyšlo současně i k oslavám 1. roku založení těchto stránek poslala nám k ochutnání.


Pokud budete potřebovat víc informací, pište Ivě na tuto adresu:


Posílám recept na dort i s "vychytávkama", na které jsem přišla časem a s podrobným popisem pro méně zkušené kuchařinky, aby se opravdu povedl a chutnal. Zatím měl vždycky úspěch.

Dort bochníček


Piškot: 3 vejce
10 dkg cukru krupice
8 dkg hrubé mouky
1 - 2 lžíce kakaa
1 lžíce oleje
na špičku nože prášku do pečiva

3 šlehačky - 33% tuku, když mají míň, nemusí se to povést ušlehat
3 ztužovače
kakao
banány
sušené polotučné (modré) mléko
cukr moučka
trest mandle sladká

Piškot: Z bílků se špetkou soli ušlehám tuhý sníh a do něj se postupně zašlehává lžíce cukru a 1 žloutek. Pak se sníží otáčky šlehače a opatrně se nasype mouka smíchaná s kakaem a práškem do pečiva a úplně nakonec se přidá lžíce oleje. Vlijeme do vymazané a vysypané formy a dáme upéct.

24 hod. před vlastní tvorbou dortu svařím 2 šlehačky se 2 lžícemi kakaa. Nechají se jen přejít varem, nemusí se vařit nijak dlouho, potom uložím v ledničce.

V den D: K sušenému mléku (cca 1/3 až 1/2 krabice) a moučkovému cukru v poměru asi tak půl na půl přidám trochu mandlové tresti a trošku vody. S tou vodou opatrně, raději přidávat po kapkách. Hmota by měla mít konzistenci asi jako modelína, správnou hustotu získám buď přikápnutím vody nebo přidáním cukru a pozná se, když se hmota nelepí a je hezky vláčná a tvárná, dá se hezky vyválet a netrhá se.
Šlehačky se ušlehají se ztužovači, tu hnědou na konci šlehání trochu přisladím, dle chuti, banány si nakrájím na kolečky. Připravím si mísu, jejíž horní průměr je stejný jako průměr dortu.Musí být naprosto suchá a pro jistotu ji ještě trochu popráším moučkovým cukrem. Tím si pak i hodně posypu pracovní plochu, aby se mi hmota nepřichytávala a pak ji vyválím na plát přeshující průměr mísy a s pomocí válečku ho do mísy přenesu a pak pokud možno opatrně urovnám, aby nikde nebyly "faldy". Teď se musí pracovat co nejrychleji, aby se hmota nepřilepila k míse a při jejím sundávání by se to pak mohlo protrhnout. Vložím nejdřív bílou šlehačku, pak hnědou, urovnám, povrch pokladu kolečky banánu, přiklopím upečeným piškotem, okraje mandlové hmoty přehnu přes piškot, navrch položím tác, všechno otočím a opatrně sundám mísu. Pak už dort ozdobím podle příležitosti (na vánoce vykrájím z hmoty hvězdičky, zvonečky, atd.) a je hotovo.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Šárka Šárka | E-mail | 3. února 2009 v 15:06 | Reagovat

Teda ted je opravdu nádherný, hned bych si dala říct :-)). A co teprv než jsem dočetla recept, to se mi sbíhaly sliny jak o závod :-)). Jen co bude první narozeninová příležitost, tak ho asi vyzkouším!

2 Jitka Jitka | E-mail | Web | 3. února 2009 v 16:48 | Reagovat

Já ho zkusím ještě před narozeninami. Jen tak, cvičně, možná na Velikonoce. Myslím, že to bude chtít trochu cvik s tím marcipánem.

3 Zdenka "ren." Zdenka "ren." | E-mail | 3. února 2009 v 20:56 | Reagovat

No ten vypadá nádherně, myslím, že i na malou svatbu by se hodil.

4 Nasharuddin Nasharuddin | E-mail | Web | 30. září 2011 v 2:21 | Reagovat

Docela jsem o tom četl a souhlasím s tebou....

5 plus size wedding dresses plus size wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:14 | Reagovat

I just book marked your blog on Digg and StumbleUpon.I enjoy reading your commentaries.
http://www.felldress.org/

6 fake breitling bentley turb watches fake breitling bentley turb watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:00 | Reagovat

I completely agree with the above comment,.
http://www.latewatches.com/hublot.html

7 drocnoc drocnoc | Web | 28. září 2016 v 8:42 | Reagovat

půjčka bez registru pro cizince :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama