Vánoční mlsání

10. prosince 2008 v 18:24 | Zdeňka-domácí paní |  Rady a nápady
Podle statistik přibere česká žena během Vánoc tři kila. Tak to ale být nemusí. Stačí, když se trochu změní jídelníček.

Vánoce nemusí nutně znamenat přejídání se tučnými jídly. Stačí se jen trochu zamyslet a vyměnit tradiční postupy za jiné, zdravější. Není nutné zavrhnout štědrovečerní večeři.

Stačí jen, když bramborový salát neochutíme majonézou, ale lehkým jogurtem či jogurtovým dresingem. A výsledek potěší každého gurmána. Deset deka salátu, který je pouze zeleninový a bez majolky, má 250 kJ, kdežto 10 dkg klasického bramborového s jogurtem (bez uzenin) má 320 kJ, klasický s majolkou má 790 kJ na stejné množství.

Chcete si dopřát smaženého kapra? I to se dá. "Při smažení si vedle v hrnci uvařte vodu a čerstvě usmaženou porci do ní na sekundu namočte. Budete překvapeni, kolik tuku se uvolní, přitom řízek zůstane křehký a křupavý," radí dietologové.

Účinný je i obyčejný ubrousek, na který se čerstvě usmažený kapřík položí. Co je ale úplně nejlepší? Udělejte si to napůl. Kousek usmaženého kapra a kousek udělaného jen na kapce olivového oleje, s česnekem, kmínem a majoránkou. I ti největší škarohlídi nad takovou porcí roztají.

Kapr smažený na minimu tuku má téměř dvakrát tolik kJ jako kapr pečený v troubě. Klasický smažený kapr jich má dokonce více než dvakrát tolik.

Poněkud horší je to s cukrovím. Většinou kombinuje dvě největší negativa moderní stravy - živočišné tuky z másla a cukry a s nimi související množství kalorií. Lze upéct cukroví nízkokalorické, s náhradními sladidly z celozrnné mouky a podobně, ale většinou není tak chutné a jeho výroba je pracnější. I zde ale mám pro vás dobrý tip. Kousky čerstvého ovoce namáčejte v rozehřáté čokoládě, dejte na špejli a nechte je v ledničce ztuhnout. Jeden takový kousek bude mít maximálně 60 kJ, což je zlomek energetické hodnoty skutečného cukroví.


Nestojí to za zváženou?

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Zdenka "ren." Zdenka "ren." | 10. prosince 2008 v 20:27 | Reagovat

No jo, ale salát bez majonézy není to pravé ořechové, a to jí dávám tak akorát. Jinak přidávám i nadrobno nakrájené jablíčko. A letos se chystám místo kapříka na pangase, není tučný a nám chutná. Ovoce namočené v čokoládě je výborný nápad.

2 Jitka Jitka | E-mail | Web | 11. prosince 2008 v 11:58 | Reagovat

Pangasius bude i na našem  vánočním stole. Manžel má rád salát bez majonézy, ten já nemusím tak si k tomu udělám míchanou zeleninu.

3 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 13. prosince 2008 v 16:35 | Reagovat

K rybce pangasius jsme se rozhodli na štědrovečerní večeři letos i my doma. Má krásně bílé a moc chutné až dietní masíčko, chutná nám víc než kapřík. A nemusím věčně dávat pozor na kosti. Ať nám chutná!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama